17 comments

Macam-macam ragam!

Published on Wednesday, August 26, 2009 in

hari nie...da masuk hari ke 5 dalam bulan tarbiyah nie...
macam-macam yang dapat ana perhatikan...
yela..manusia, macam-macam rupenye...
seronok menerima kedatangan jiha kat umah...yela, bulan2 pose nie dapat tetamu...seronok gile...
the fact that mama kate "besar pahala orang yang bagi makan orang yang berpuasa.."
hehe...jadi, kedatangan tetamu memang sangat dialu-alukan...Aziani pun sempat bebrbuka kat umah ana aritu...
Alhamdulillah, Ramadhan kali nie cukup menggembiraka hati ana...dengan puasanya, dengan tadarus Al-quran, dengan qiamnya, dengan sahurnya...dan yang paling best, of course tarawikh...

tarawikh di melaka

kat tempat ana, imam die wat 20 rakaat...Hmm, tapi kalo tahun-tahun yang lepas, imam die bace surah-surah lazim jer...tahun nie, memang rezeki, masjid tukar imam yang baru balik dari mesir, dan bacaan ditukar, imam tue hafaz satu Quran, and die bace dari surah Al-Baqarah...masuk malam ke-4 smalam, da masuk surah Ali-Imran...
seronok sangat...bacaannya, penuh semangat, kadang-kadang tersentak hati mendengar ayat-ayat yang memang ana fahami maksudnya...dalam pada itu terkilan juga sebab tak paham bahasa arab, kalo tak mesti dapat hayati dengan lebih mendalam..."awak tau, tadi imam tue tinggikan nada suara dia masa rakaat pertama sebab tue kata-kata Allah yang murka terhadap bani israil" kata-kata aziani yang bertarawikh dengan ana pada malam itu menyentak hati ana...alangkah ruginya ana...tak dapat memahami kata-kata Allah...

Bunyi-bunyian sumbang mula berteriakan...
"lame la smayang tarawikh skarang",
"ish penatlah surah panjang-panjang"
"buat lapan da la, at least buat, Rasullulah pun buat lapan jer dulu"...
and ruang saf jadi kosong lepas lapan rakaat...

Sabda Rasulullah s.a.w., Apabila seseorang menunaikan solat bersama imamnya sehinggalah imam itu (selesai dan) beredar, dikirakan untuknya (makmum) pahala qiam semalaman. (Riwayat an-Nasaei)

Allah...benarlah kami ini hamba yang tidak bersyukur...peluang bertarawikh bukanlah peluang yang selalu kita dapat, hanya pada bulan yang penuh barakah ini jelah...tapi kenapa, macam-macam pula alasan yang kita nak bagi...penatlah,lenguhla, banyak keje lah...
yang lebih mengecewakan,
kata-kata ini keluar dari golongan yang umur mereka antara 15-30 tahun...kan mude lagi tuh sadara-saudaraku...

nenekku..moga dikau antara kekasih Allah...
dalam pada itu, aku meklihat nenekku, usianya menjangkau 72 tahun...tapi...
kakinya kuat terpacak pada bumi Allah ini, solat tarawikh full...witir lagi, sunat Dhuha 8 rakaat, qiam setiap malam,sunat rawatib tak pernah ditinggalnya, masih berpuasa, masih tetap berdiri...
kadang-kadang ana lihat, terdengkut-dengkut kakinya lepas tarawikh, sebab berdiri lama sangat, tapi, tetap tetap mekar senyuman di bibirnya tanda kepuasan beribadah pada-Nya...tanda kenyang rohaninya...

kita pula...
kita yang muda pulak:
  • sakit-sakit badan,lenguh, letih, bla..bla..bla...
  • tak der masa, banyak keje, banyak urusan,bla..bla..bla...
  • Rasullulah dulu buat lapan rakaat jer...
  • dan macam-macam lagi...

"...dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan mampu menghitungnya.sungguh, manusia itu sangat zalim dan sangat ingkar."~14;34~

betapa, kite nie tak sedar dek untung...untuk apa nikmat sihat,nikmat kenyang, nikmat anggota badan yang Allah bagi tue??

dan inilah jawapan ana buat alasan-alasan tadi tuh:-

  • sakit badan?letih? lenguh? habis asal nenek ana yang umur da 72 tahun yang sampai jalan terdengkut-dengkut tue still bley buat, sedangkan kite lenguh-lenguh sket da tak larat?ape je kerje yang kite buat seharian, belajar, gi meeting, group discussion, homework...bukan kerje buruh kan?
  • banyak keje?tak de masa? yeke? ke masa kite tue gune untuk buat tahi mata kat atas tilam?or kite buang mase tuh duk bersembang pok pek, pok pek cite macam-macam...atau pun on9 je banyak??
  • lapan rakaat yang Rasulullah buat dulu panjang-panjang surahnya, bukan surah lazim!

benarlah firman Allah dalam surah Al-Baqarah, ayat 45

"...dan solat itu berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.."

so ape lagi alasan kite? takan lah nanti kalo Allah tanya, kita nak jawab, "owh, saya penatlah nak buat" or "kaki saya lenguh lah"...

Valid ker, alasan macam nie...kalian fikirlah sendiri..

dulu, kalo malas nak salahkan syaitan, skarang syaitan da dibelengu, nak salahkan ape ye?(sendiri lah jawab)

para pejuang islam dulu, pergi berperang membawa agama Allah, berjihad menentang golongan kafir, siang hari mereka berpuasa, manakala malamnya pula dipenuhi dengan qiam...

jauh beza dengan kita...lemah...cukup lemah...nilai jelah iman kite masing-masing...peringatan buat diri ana sendiri gak...

kasih sayang Allah begitu halus dan indah...

(and sangat comel!)

kita minta agar diberikan ketabahan dan kekuatan, Allah berikan ujian kesusahan dan kesukaran agar kekuatan itu dapat kita bina,

kita minta agar dijauhkan dari sifat malas,Allah berikan kerja yang banyak untuk kita lakukan agar kita tak buang masa di atas tilam...

kita minta agar diampunkan dosa, dirahmatinya dan dibebaskan daripada api neraka, Allah berikan Ramadhan, bulan keberkatan yang dapat memberikan kita sume tuh!

jadi, pilihan di tangan kita, nak kejar atau tak?

"maka Dia mengilhamkannya jalan kejahatan dan ketaqwaan" ~As-syams;8~

Pilihan di tangan anda!!!

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

17 Response to Macam-macam ragam!

August 26, 2009 at 2:30 AM

Alaq...awak x sihat ke? (-_-)

August 26, 2009 at 2:46 AM

pertama-tama, salam menyambut dan menghidupkan ramadan penuh barokah=)

syukran juga atas peringatan yang penuh makna ni.he3

kalau dulu2, biasanya hanya orang-orang tua yang penuhkan masjid kita, tapi alhamdulillah sekarang kita dah ada banyak pemuda-pemudi islam yang mengimarahkan rumah Allah tersebut.

tambah baik lagi sebab kita dah ada pemuda-pemudi islam yang menggalakkan ke arah amal yang soleh (baik) seperti ini. petanda kemenangan islam yang sudah dekat, inshaAllah.^^

August 26, 2009 at 2:52 AM

zulaikha...
mane ader...Alhamdulillah sehat jer!!asal plak nie??

August 26, 2009 at 2:56 AM

al-ikhsan..
syukran juga kerana sudi membaca...
saling mengingati, memang tanggungjawab semua...
"agama itu adalah nasihat. kami bertanya,"untuk siapa?" baginda menjawab"untuk Allah,kitab-Nya, Rasul-Nya,para pemimpin kaum muslimin dan manusia pada umumnya"
(HR Muslim)hadith ke-7

August 26, 2009 at 9:20 AM

salam ramadhan kareem...
awak.....terasa lemah sgt.... syukran ats peringatan.. xsbr nk jumpa awak sume....

August 26, 2009 at 7:24 PM

aida...
ana pun tak sabar nak balik kmb...rase rimas pulak duk umah lame2 nie...
and runsing gak...moga Allah permudahkan segala urusan...
rabbi yassir wala tu assir ya kareem..

August 26, 2009 at 8:58 PM

hurm
bes kan kalau tau maksud..lg2 kalau hafal arabnye skali
leh ikut imam
xde la tetibe sedar tros rukuk..ha3
kalau ikut imam bes oh..awal2 ramadhan dlu bleh la.. skang da msk al a'raf..x trikut da..
doakan ak leh ikut imam ye..

"Hazrat 'Uqbah bin 'Amir r.a meriwayatkan bhw Rasulullah s.a.w bersbda.jika Al-quran itu dimasukkan ke dlm kulit dan kemudian dicampak ke dlm api nescaya kulit itu tidak akan terbakar"(Hadith riwayat Darimi)

Ya ALLAH..kuatkan ingatanku..amin

August 27, 2009 at 1:18 AM

salam Ramadhan kareem....

manusia....
banyak jenis....
banyak ragam....
banyak kerenah...
banyak permintaan...
macam2 banyaknye...

tapi mungkin manusia sering lupa....
bahawa mereka tidak pernah punya banyak darjat disisi Allah....
hanya satu sahaja...
sama ada tinggi atau rendah darjatnya...
bergantung pada amalan dan niatnya...

sama-samalah kita merebut keberkatan dalam melakukan amal pada bulan Ramadhan yang mulia ini...(^_^)

August 27, 2009 at 1:45 AM

macam2 ragam~
thankz..
peringatan bermakne

August 27, 2009 at 6:11 AM

salam ramadhan dari pelajar di bumi eire.. blog hopping.. rajin2, meh laa lompat ke my blog.. :)

August 27, 2009 at 9:04 PM

yard...
moga Allah berikan ingatan yang kuat..
baguslah teruskan usaha, dalam menyintai Al-quran...
tahniah2...

August 27, 2009 at 9:10 PM

zulaikha,
betul...manusia memang macam ragam...
sume orang pose,sume orang beribadat,
tapi siapakah yang akan menonjol d hadapan Allah nanti?
Apakah yang akan buat kite significant di mata Allah dalam banyak2 manusia..
fastabiqul khairat!!

August 27, 2009 at 9:12 PM

nazri,
thanks for dropping by..
memang tanggunjawab untuk saling mengingati!

August 28, 2009 at 12:26 AM

=)


saya hanya tersenyum..
bersetuju dgn semua2 comment..



p/s- suker ukhuwah yang saling mengingat2 kan dalam klngn pelajar2 kmb.
moge kalian teruskan langkah berjuang,insyaAllah..

honestly, sy sbg outsider, sgt suker smgt juang kalian y ingin menegakkan kalimahNya..
insyaAllah!!


moge ketemu lagi dgn antum semua di next2 daurah,insyaAllah..


~salam dr pelajar ipba..=)

August 28, 2009 at 2:39 AM

salam ramadan alaq... terima kasih sebab ingatkan akak.. moga kita terus merebut masa dalam bulan ramadan yang masih berbaki..

August 28, 2009 at 2:59 AM

fieqa...
hehe...sesungguhnya ukhuwwah di jalan-Nya sangatlah manis dan tidak pernah terasa selama ini...
akidah menjadi penyatu, bukan yang lain..sesungguhnya Allah telah menyatukan hati-hati kami...
jangan risau awak dijemput..hehe...
tak sabar jugak nak jumpa next daurah!!!wee..(^_^)

August 28, 2009 at 2:59 AM

kak erni...
same2...moge sentiasa diberkati Allah..(^o^)