6 comments

Catatan seorang perantau: Pulau Mutiara dan Bandar diraja

Published on Thursday, December 31, 2009 in

Salam Perantau!
Ini bukanlah sebuah kisah dongeng yang dijadikan cerita buat si Kecil yang akan melelapkan mata, tetapi inilah kisah hidup ana....
kisah hidup seorang perantau yang mencari dalam hidup....
Inilah hobi terbaru ana sejak masuk KMB nie...merantau di seluruh malaysia...
Mencari tarbiyah yang disusun oleh Allah buat diri ini....

Mencari dan cuba mentarbiyah diri secara Dzaatiyah...
hehe...seperti biasa..
terlalu banyak yang telah ana kutip dan titipi di sepanjang perjalanan...
Seronok bermusafir di bumi Allah...
melawat Akhawat yang lain di kala berkesempatan,

selagi nafas masih mampu dihela,

selagi nyawa masih dikandung badan,

selagi Allah masih mengasihani seorang yang bergelar hamba ini...
Hidup ini bagai sebuah perjalanan...dunia bagai sebuah persinggahan...

Macam R&R kat lebuh raye..

tapi kadang2 kita terlupa plak, yang perjalanan masih jauh dan masih perlu diteruskan...Hanya kerana kat R&R tue terdapat terlalu banyak kedai yang best...Ada tandas yang selese ditemani kipas, KFC yang serve Cheezy Wedges, atau mungkin Dunkin Donut yang cukup mahir menarik perhatian setiap mata yang menatap objek berbentuk bulat yang berwarna-warni dan manis itu....

Mungkin kerana itu, ana cukup suka bermusafir....

cukup simbolik...seperti sem yang lepas ana sempat bermusafir ke kuantan, Pahang dan Terengganu...kali ini, berkesempatan pula melawat pulau Mutiara dan Badar Diraja Perak....

Asal tujuannya untuk membuat khidmat di Pusat perlindungan Kanak2 Sultan Abdul Aziz...

Alhamdulillah...

trimas org penang **d**r** dan **r** yang beria-ia melayan kerenah kami sepanjang berada di pulau mutiara yang saujana mata memandang...

hehe...

kenangan paling best:-
Hmm...ade satu la kowt since sempat pegi tempat tu je....
Muzium Perang!!!
first word-Wow-Subhanallah....
Hampir seluruh bukit Batu Maung itu dipenuhi terowong...
woooo00oo....teruje betul kat tempat tuh...
penat gile panjat2 tangga(tapi takpelah..selagi tak sesukar mendaki gunung ledang ku tempuh jua....)(*_*)wink2!!
Keluarga **** memang sangat peramah n baik,melayan kami bagai puteri2 dr melaka...
hehe...sorang puteri hang Li Po, Sowang lg...emm entah la puteri Ape...



kenangan dr pulau mutiara...

N, nasi kandar(q) memang sangat best!!!!!

hehe...Kalo ade rezki InsyaAllah akan kembali lagi....

Perjalanan diteruskan lagi...

Destinasi seterusnya: Bandar Diraja, Perak....

Kredits to penduduk Perak yang sangat bermurah hati melayan tetamu dr negri bersejarah nie, dr KL pun ader, and dr Pulau Mutiara itself....*clap*'

Jazakillah Hu Khair ye sisters!!!

Banyak sangat perkara yang ditarbiyah masa kat RKK SAA(rumah kanak2 Sultan Abd Aziz) tuh!

Tak terkata....

Bersyukurnya, masih ada ibu dan bapa yang sayangkan kita....

masih ada rumah untuk kita pulang berhari raya...

masih cukup perhatian yang diberikan sehingga tidak perlu untuk direbut-rebut kan...

masih sihat seluruh tubuh badan, diberikan kesihatan yang baik oleh Allah....

Melihat mata anak-anak di situ, cukup menusuk hati ana sendiri...sedih melihat keadaan mereka yang cukup sukar bagi ana terangkan. Berat mata memandang sudah tentu berat lagi bahu mereka yang memikul bebanan seawal umur itu. Ynag memilukan hati tatkala melihat bayi-bayi di situ terkujur membaringkan diri mereka dengan tidak berdaya, tanpa mengetahui onak dan ranjau berduri yang menenti di hadapan mereka. Terharu sungguh melihat anak-anak yang tak berdosa ini, terabai hanya kerana dosa ibu bapanya yang tak menjalankan tugas sebanar kita;

KHALIFAH DI BUMI...

benarlah seperti yang diceritakan di dalam Quran, bahawa tangan-tangan manusia hanya akan merosakkan bumi serta menumpahkan darah sesama sendiri....

2;30

Bilakah kita akan bangkit dr mimpi yang terus menerus diperindahkan oleh syaitan yang durjana??!

Pengalaman yang cukup berharga, kini sangat memahami phrase,

"Erti hidup pada memberi"

Bukan senang, namun bukan juga mustahil....

Thank You Allah!!!

hehe...da nak pulang ke KMB...

Perasaan?berdebar2...tahu2 je lah kenape ek....

Anyway, kami oghang2 melaka tengah plan percutian sisters ke melaka...

hehe, bilelah kamoo sume nk bertandang di bumi bersejarah nie....so nantikan catatan perantau yang seterusnya...

After IB: kite ke Pulang Langkawi!!!!

sape nak join da bley sign up yer...jgn lupe simpan duet....

salam sayang,

~sayadalahperantau~

(^_^)

_____________bace hingga sini jer______________

tak tau nape lately otak mcm mulfunction sket~afwan atas post yang mengarut....

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

6 Response to Catatan seorang perantau: Pulau Mutiara dan Bandar diraja

January 1, 2010 at 8:36 AM

salam tamat musafir ntok taon 2009..

huhu..it's nasi kandaq..bukan nasi dagang la sayang...
nway u forgot to credit someone yg sentiasa mem'bahagia'kan hidup awak sepanjang perjalanan ke sana..hehhe..juz kidding!!!(^_*)

Aminuddin
January 2, 2010 at 2:52 AM

salam. first time comment kt sini. :)
musafir kn diri mmg best.
btw, nasi dagang mknn terengganu la :P

January 4, 2010 at 9:14 AM

salam awak singgah penang?
singgahlah rumah akak...

January 5, 2010 at 6:49 PM

Zulaikha..
opps...silap2..aah la nasi kandaq...ish2...tkpe2 da repair da ne...yep, trimas kerana selaloo'membahagiakan' saya di sepanjang perjalanan!!!

January 5, 2010 at 6:56 PM

Kak Ijah...
la...kite tak tau pown umah akak kat penang sana...
kalu tau da lame kami serang...
hehe...InsyaAllah andai berkesempatan lagi, nanti saya singgah...
(^_^)

January 5, 2010 at 6:57 PM

Aminudin...
jzkk atas lawatan ke blog yg tak seberapa...
huh...tak perasan plak tertulis nasi dagang instead of nasi kandar...
kompius2....
yup bermusafir memang best!!