15 comments

Jom Usha masak asam pedas melakaku!!!!haha!!!

Published on Thursday, May 28, 2009 in


Salam buat semua yang terbace ataupun tetibe terbaca blog ana nie...
hehe..Arinie, oleh sebab ana gembira sangat kerana esok akan pergi wedding kak zai di Balok, Pahang,dan juga seterusnya akan naik ke Terengganu untuk projek "Save the turtles", dan melawat sahabat ana di sana, ana telah masak satu dish kegemaran family kitorang...ya!!!


tidak salah lagi....





itulah!!!!! MASAK ASAM PEDAS!!! hehehe....







Hah ni nak ajar sket korang2 kat luak sana, jom blaja buat lauk nie...besh tau!!!hehe....senang jer....




mule-mule korang mestila ader mangse untuk dijadikan perasa kuah korang...hehe...kali nie, ikan yang menjadi mangsa ana....cian korang...tak dapek den nak nolong eh....ikan yang bertuah yang menjadi pilihan, ikan PARANG!!!

yang lain tue, goreng sudeh.....


pastue of course mesti ader cili boh ye...blend kan dengan bawang merah,belacan sket, kunyit sket, and bawang puteh....kasi blend sampai sebati....



hah...pastue sediakan gak sayur lain untuk dimasukkan dalam kuah korang....untuk famili ana, diorang memang suke sayur terung and ladies fingers nih...dalam malay A1 nye, bendi yer...hehehe






hah...pastue ader la pewangi-pewangi nyer....kite gunekan...daun limau purut and also daun kesom...memang best gile bau diorang nie....hehe...baik la rumah ana nie memang kebun sayur,sumer bende ana amek petik je kat luar...terung, bendi, daun limau purut n daun kesom tuh...even serai pown....hah kalo korang nak add serai lagi best, tapi kali nie ana tak letak serai sebab terlupe...hehe...hah, rupe daun kesom mcm kat atas nie tau....tengok betol2...,mane tau ader jer kat belakang umah korang tue...



lepas tue sediakan air asam jawa....







da ready ngan sume bahan....apelagi...jom la menumis....tumis jer sume bahan-bahan yang da diblend tadi..
jangan lupe, perlu letak minyak secukupnya,jangn terlebih, jangan terkurang....ehehheh...pandai2 lah korang agak-agak yer...try an error...hehe....








hah macam nie yer rupe tumisan kite.....



pastue, tengah-tengah tumis tue masukkan daun limau purut yang dicarik-carik...kasi naik bau yang wangi kat satu dapur anda sehingga mampu menarik jiran di sebelah rumah untuk bertanya apakah yang sedang anda masak di dapur...hehe...

dan juge kucing belaan anda...tak sangke betul,kucing ana pown minat masak asam pedas nie...hehe....tumis sampai garing yer...indicator die adalah sampai keluar sume minyak-minyak die....nyum2...sedap nyer bau....kan best kalo korang bley bau skali...

da garing,masukkan je ayak asam jawa tadi,jangan terlebih ayak plak,nanti caiyak tak sedap...

pastue,tunggu mendidih...dan masukkan ekan2 anda tadi...




pastu campak jer sume sayur tadi....

jadilah die macam nie....









tengok samaada ekan anda da masak ke belum...hah cek macam nie...tengok betol2...hah...kalo rupe die da macam nie...Insya Allah da nak masak la tue....(^_^)





pastue,masukkan garam dan pak aji tak der moto(sket jer tau,tak elok untuk kesihatan) secukup rase....


dah siap.....senang kan...da bley serve kat orang yang tersayang....mudah jer....cube usha sket yang da siap....sedap tak????


Kalo rase macam susah jer nak buat...

apelagi...Jom la turun melake sahabat2 ana...rindu sangat kat korang...kalo korang turun melake,akan ana layan antunna sume bagai permaisuri...hehe...(agak2 termakan tak umpan ana nie???)
hehe...selamat mencube....

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

15 Response to Jom Usha masak asam pedas melakaku!!!!haha!!!

May 28, 2009 at 9:15 PM

huiyooooo...alaq terer masak ke??haha.. (clap*)

May 28, 2009 at 9:27 PM

hehe...tak der la..saje jer umpan sahabat-sahabat suh diorang datang melake...
hampeh...sume dok antau msg kate tak sedap...hehe...

May 28, 2009 at 11:46 PM

waaaa
tlg bagik sayerr
sayer nak makannn jekkk
hehehe
alaqqq
terliur laaa
;p

May 28, 2009 at 11:46 PM

alaq!!
terliuuurrr
hehehe

May 29, 2009 at 2:25 AM

wow!! Alaq..
asam pedas!!!
mantop! [bakat terpendam]

May 31, 2009 at 6:29 AM

tadak aih. sapa kata tk sedap? alaq msk mesti r best! nghee~

alaq. jom bwat kek batik. td lyana ngan farah mkn kek batik kat hospital alor star. pstu tingat kt kek batik alaq...sedappp...

June 1, 2009 at 3:40 AM

sedap2.. akak tgk pon mesti sedap.. asam podes.. favorite akak tu,, ble nak ajak akak dtg umah nih?? hehe xpe2 akak tunggu kenduri alaq n aziani ar cmni.. baru dapat raso masakan org mlako =)

take care dear.. masa lapang tu ujian dariNya.. rehat kte adalah solat.. perjuangan kte masih blom tamat.. salam mujahadah =)

p/s: bble free inform la akak eh time cuti ni kte wat usrah on9

June 3, 2009 at 10:09 PM

salam..
hey ukhti, ni ana Fatimah A'thirah.
owh, smpai hati dtg Trgganu, tp tak singgah umah ana lu.. huhu dah msak special ari tu (hehe)
urm.. tak trmakan la umpan nih, tak nak pg la melake..haha kalo pg pon, tak nak la singgah umah alaq!!

June 4, 2009 at 3:29 AM

mcm bwat rojak je..
ha3

June 4, 2009 at 5:58 AM

ain z...
jiom la datang melaka mamam...hehehe...tak der pown nanti kite masak secara haram kat asrama!!!muahaha!!!

June 4, 2009 at 5:59 AM

liyana....
windunyer....
nanti kite wat kek bati sesama k....insya Allah kalo masih ader umor....

June 4, 2009 at 6:00 AM

yard....
cari gaduh nie....tak baik tau...suk huzon nih....ish...ish...
belom cube blom tau!!!

June 4, 2009 at 6:01 AM

athirah ku sayang...
bukan ana tak ak singgah...tapi btol2 tak sempat...
afwan ukhti...
tapi ana sentiasa menyayangi ukhti...fillah...

farah fadilah
June 5, 2009 at 4:17 AM

nice laa alaq...

kwn2... kalo nk tahu, alaq pandai msk...

ada alaq, mst ada mknn... x pun... ada mknn, mst ada alaq... hu3...

rndu alaq!!!

June 5, 2009 at 5:58 AM

farah...
wah...cari gaduh nie...isk...isk...
makanan yang ekut alaq la...haih..camne ntah...pelik bi ajaib...hehe..