9 comments

Kenapa harus cari yang lain??

Published on Saturday, July 4, 2009 in

sudah lama tidak ana update ruangan ini...terkenang pula tugasan ana yang masih lagi bersusun kat atas study table kat bilik tuh...entah bila masanya dapat ana selesaikan, math tutorial...stats ex. on normal distribution yang masih belum sempat ana sentuh...dan skarang baru nak menyentuh lab reports...
tapi hari ini ana terasa benar untuk mencoretkan isi hati di sini...sekadar menghilangkan suatu beban yang tersimpan di dalam hati ini...entah mengapa beberapa hari yang lalu ana perasaan ana dihimpit denagn pelbagai tekanan dari luar...tekanan yang datangnya daripada manusia-manusia di sekeliling ana...
kadang-kadang ana terasa begitu sendirian dalam hidup ini...tak der sapa-sapa pun yang faham...tapi kat situlah ana jumpa Dia...Dia yang tak pernah jemu mendengar...Dia yang tak pernah jemu memberi...dan kadang-kadang ana tahu, di sebalik segala tragedi yang berlaku dalam hidup ana kini adalah untuk membuatkan ana lebih dekat pada-Nya....
kadang-kadang susah untuk ana menolak permintaan manusia di sekeliling ana...jadi walau sesukar mana pun akan cuba juga ana penuhi...walau sepenat manapun akan ana cuba atasi...kerana tidak mahu ada hati yang kecewa...kerana bagi ana, melihat sebuah senyuman kelegaan itu lebih bermakna daripada belikat ana yang kesakitan...
namun hampa...
mungkin tiada yang memahami, kerana ana rasa tidak perlu untuk sesiapa fahaminya...
tapi ana sudahpun mempelajari pengajarannya...
kadang-kadang mungkin ana terlalu berharap pada manusia...
manusia yang mudah lupa...manusia yang lalai...dan manusia yang tak pernah kenal erti bersyukur...
termasuk ana sendiri....kenapa diri ini selalu terbawa-bawa dengan emosi yang banyak dikuasi oleh syaitan-syaitan di sekeliling yang sentiasa membisikkan kata-kata nista yang manis, yang kita telan namun akhirnya membawa kesakitan pada kita...membawa penderitaan pada hati kita....
kenapa?
kenapa ana mencari yang lain...kenapa ana mengharap pada yang lain?
kenapa harus ana mengharap pada dia yang tidak mengetahui segala apa yang tersirat di dalam hati?
Sedangkan Dia, yang lebih mengetahui yang terbaik buat ana...
mengapa diri ini cukup lemah...
seolah-olah tidak pernah terbina benteng iman di dasar hati ini?
kenapa begitu lemah layar ana, sehinggakan ombak sekecil ini mampu menggoyahkannya?
berhentilah....
berhantilah daripada terus mengharap pada yang tak pasti...
berhentilah...
kerana akhirnya...ana yang akan sakit....
mengapa ada ruang di hati untuk yang lain...
sedangkan cinta Allah masih tak dapat digapai?
mengapa hati bergetar untuk yang lain, sedang ia masih tidak cukup bergetar kerana takut pada Allah?
mengapa harus cari yang lain, sedangkan Allah sentiasa menunggu pertemuan dengan hamba yang hina ini?
mengapa??

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

9 Response to Kenapa harus cari yang lain??

July 5, 2009 at 4:49 PM

salam FULLSTOP!!!..

sebar2kan kempen ini..

Moga virus ini dapat dihalang...

Moga antivirusnya bisa bertindak menyingkirkannya terus dari diari hidup seorang daie..

July 5, 2009 at 11:27 PM

salam.
kadang2 kita lupa,
Allah x pernah lupakn kita

nice post.

July 7, 2009 at 4:33 PM

khazinatul Asrar...
ye betul tuh...skang nie virus-virus nie semakain menular...
dan kini pada tahap di mana ia perlu dikuarantin!!!!haha!!!
FULLSTOP!!!
Ana sokong!!

July 7, 2009 at 4:34 PM

muslim...
yup betul tuh...
jzkk rajin melawat blog yang tak seberapa....

July 7, 2009 at 4:53 PM

salam...
alaq....kenapa kita mengalami dilema ini? sama2 berusaha mendapatkan kembali kasihNya....

July 8, 2009 at 9:55 PM

aida...
insya Allah...moga kite sama-sama menggapai kasih-Nya..
pabila hati tak dipenuhi dengan pengisian yang sewajarnya, maka akan muncullah perkara-perkara yang melekakan yang dibisikkan oleh syaitan ke dalam hati kita...
maka, cara terbaik, cari balik pengisian tuh...

July 10, 2009 at 7:14 AM

ye Full Stop!!!


jgn titik bertindih.. kalo boleh letak Bracket terus.. ;)

Anonymous
July 11, 2009 at 9:27 PM

subhanallah.. what a great reminder :). mengapa dicari selain Dia? Letaklah Dia Yg Esa tertinggi di hatimu. kerana cuma cintaNya yg akan menetapkan cinta2 yg lain. salam iman, salam ukhuwwah, salam perjuangan! - ZAAZ -

July 12, 2009 at 11:48 PM

amin rox...
yup...u r absolutely rite!!
hentikan virus ini...
bahaya andai menyerang hati!!
hehe...

aNOnymous...
walaupun tidak mengenali siapa anda,jzkk buat kata-kata tue...