8 comments

sebuah cereka dukasukaku...

Published on Sunday, May 30, 2010 in

Assalamualaikum....
Hari nie barulah jari-jemari ana ini mampu berlari-lari di atas papan kekunci komputer ini untuk menulis coretan hati yang tersimpan...
hehe....
Hari ni ana berasa terlalu gembira....sebuah perjalanan hujung minggu yang tak dapat ana lupakan...
perjalanan yang membawa ana ke arah sebuah peningkatan ruhhiyah dan jiwa....
Baru seminggu cuti KMB berlalu, namun ana sudah mula merasakan kesunyian di dalam hati...huhu...iman merundum dengan sangat-sangat menjunam...tak tahu mcm mane nak buat...rase kering sangat-sangat...sekering gurun sahara yang jarang jarang sekali diturunkan hujan oleh Allah...
Ana cuba mencari plak-plak yang mungkin dpt digunakan untuk recharge iman di hati, melalui UO 
(usrah on9),
namun nak ditakdirkan Allah....keadaan internet di rumah yg kebelakangan ini bermasalah menghantar ana jauh ke dalam dunia isolation di alam maya, terpisah dari sebuah konferens yang insya Allah memberi kekuatan jiwa untuk terus bertahan...
Namun, kerana sebuah mesej yang ditakdirkan oleh Allah masuk ke dalm inbox ana, telah mengubah seluruh hidup ana pada hujung minggu yang lalu ini...(Jzkk **i yg telah mengadu pd ustaz...^_^)

Jaulah Sisters ke Melaka.

Seronok sangat dapat jumpe sisters di melaka...tak terkata kerinduan di dasar hati,
lama sudah tidak kita bersua muka, tidak berpelukan sebegitu, dan tidak berbual sehingga sebegitu....sisters K*L & K*F, jzkk atas segala sharing yang dibuat pada ketika itu...hehe...seronok tak makan ekan bakar???
Sehingga kini masih tak terungkap kesyukuran ana terhadap pertemuan kita...

" Tali Islam yang terkuat adalah Wala' kerana Allah, memusuhi kerana Allah, cinta kerana Allah, dan membenci kerana Allah"
~HR Thabrani~kitab Al Mu'jam Al Kabir

Alhamdulillah...moga kasih sayang sesama kita fillah sisters...(n_n)
teringat akan kata-kata seorang sister yang datang melawat...

"Di atas Jalan Da'wah dan Tarbiyah aku makan ekan bakar..."

Subhanallah...
Walaupun pada dasarnya, makan ikan bakar, di medan ikan bakar di dalam negeri melaka (parapharasing jer nie) hanyalah sebuah perkara yang dilihat sebagai event yang kecil, namun kerana Allah, pertemuan kami telah menjadi sebuah pertemuan yang luar biasa di dalam setiap hati yang hadir pada saat dan ketika itu...

Alhamdulillah...kini ana punya kerja untuk setiap weekend...Insya Allah...biarlah mereka mengatakan ana akan kehilangan sume weekend yang ada, fully booked, atau ape2 shaja...ana tetap bahagia, kerana sibuk be'kerja' lebih baik daripada sibuk dengan perkara yang lain...Alhamdulillah..doakan moga tsabat...buat sahabat...jzkk khair untuk segala doa kalian...ana doakan kalian agar diberikan peluang yang serupa, atau Insya Allah, jauh lebih baik, moga dengan itu iman di hati dapat terus mengembang mekar di jalan ini....

kerana da'wah aku pada ketika ini menulis,
kerana da'wah, aku pada ketika ini mersakan kasih sayang yang tidak dapat kurasai sebelum ini,
keran da'wah, aku punya banyak adik beradik,
kerana da'wah, walau setitis air mata yang menitis,seribu kekuatan yang masih membahu di belakang dan sisiku,
kerana da'wah, aku hidup,
kerana da'wah, aku belajar menyayangi dan menyintai...
kerana da'wah aku belajar untuk tidak membenci..
hanya kerana da'wah....aku kini aku....

"Apabila temanku bertutur tentang perihal diriku,
yang memancing amarahku, ku maafkan segala kesalahannya,
dan ku telan amarahku, kerana aku cemas bila hidup tanpa teman"

Moga kita tergolong dalam golongan yang mendapat naungan Allah pada saat jutaan manusia berpanas di mahsyar Allah yang Maha Agung, semoga kitalah yang dikatakan sebagai dua mu'min yang bertemu dan berpisah kerana Allah...

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

8 Response to sebuah cereka dukasukaku...

June 1, 2010 at 1:40 AM

salam...

awakkkkk...camne ley ter'delete'???

huhu..xkesah la..i don't mind pun ntok komen for the 2nd time..

nway..sangat jelessss ngn ur experience tu..
n saye xpat g...
but hikmah Dia siapalah kita untuk mengetahuinya...(^_^)

June 1, 2010 at 2:39 AM

Zulaikha...
Jzkk untuk commnet semula!!!
lalala~ maaf,salah klik td....
Insya Allah...sama-samalah kita terus mencari....
kerana Allah akan melihat...
moga kuat sahabat!!!
saya syg awak fillah!!!
jzkk atas sharing yg awak buat jugak...

June 1, 2010 at 7:48 AM

salam... alaq...

wndu sma kamu... insyaAllah smga kami bdk2 penang d cni akn trs berjuang d jln nie... he3.. jeles sngt n smga dpt brkongsi apa yg alaq dpt nnt pd frh waktu btn nnt.. alaq n shbt2 yg len sntisa dirindui dlm doa frh... amin...

(@_@)

June 1, 2010 at 7:03 PM

Zinnirah...
larh...tak tau pun farah dah adr blog...haha...ngee!!!
Insya Allah...nanti kita duduk2 dan beriman sejenak k!!

June 1, 2010 at 11:30 PM

wah!semangatnye!=) alhamdulillah.

alaq, akak rindu betul dgn korang2...huwaa....x sempat jumpa sblm korg fly...inshaAllah...tahun depan kite jumpe ep..inshaAllah...=)

June 2, 2010 at 12:55 AM

to:Laskar Mentari
Ngee....rindu juge pd akak...
insya Allah...moga kite jmp lgi...
akak,thnx for all the wonderful post dlm YG...
moge Allah always protects and bless you...
yg sentiasa menyayangimu fillah,
Ala' Ashiqin
Malaysia

June 13, 2010 at 8:04 AM

salam alaq!

:)

mmpu tersenyum :))

:( sedih skit coz x dpt borak pnjg ngn awak kan. kite dok meja jauh2..ngeh3..


ya ALLAH,
moge ukhuwwah ini keranaNya.
Ya Allah, thabatkan kami dlm jalan da'wahMu.


:))
alaq, jom plan jaulah for K*L. :)))

June 15, 2010 at 5:27 AM

Tulip Putih...
Huhu...rindu juge pd enti...
insya Allah...walaupun sebentar, sudah cukup untuk mencampakkan secarik kesyukuran di hati kita...
insya Allah...moga sama-sama tsabat...
p/s: ana memang tengah planning...nanti check yg yep...