5 comments

Nak tulis jugak!!!lalala~(^_^)

Published on Saturday, June 26, 2010 in ,

 Assalamualaikum sume orang....
ape kabar sumenye...diri?iman?hati?
Insya Allah..harap-harap sumenyer baek2 ajer la yer...
ok2..ana nak cerite banyak kali nie...
Langkah bermula

Setelah selesai urusan bersama adik-adik serta program yang disusun Allah buat kami di Serdang, akhirnya menuju terus ke mutiara kedah, Pulau Langkawi...
Oleh kerana sumenye tak berjalan seperti yang dirancang, we've decided untuk ikut perancangan Allah buat kami and lihat2 ape ayat2 cinta buat kami di sepanjang perjalanan...
setibanya di sana, sempatlah juga kami bersinggah ke rumah ukht Arina Diyana, dan disantap pula kami dengan sarapan pagi~nasi lemak...memang sedap...
jazakillah hu khair buat Arina sekeluarga....
Perjalanan diteruskan...setelah mendapat kerete sewa,Alhamdulillah...sangat bersyukur...kite merancang, namun Allah jua perancang yg lebih baik...
Plan asal nak guna kereta auto, namun tarbiyah Allah itu lebih indah...kami dapat kerete iswara...manual...pluss tak der power stereng....tak per...dengan muka confident, bawak jelah...
hehe...besides kereta kita sume da la kete manual...
*haha usrahmate, ape lagi...ingat plan kite sume mase usrah online malam smalam tau!!!(A*p*ar*)

Pantai Chenang

First pit stop, diumulakan dengan tadabbur alam di tepi pantai Chenang...jari-jemari mula mencari-cari page quran secara random dengan harapan,
"Allah,please lead us to the right path, lead our way oh Allah...."




And how many cities have We destroyed, and Our punishment came to them at night or while they were sleeping at noon.(7;4)




And We have certainly established you upon the earth and made for you therein ways of livelihood. Little are you grateful.(7;10)

subhanallah.... 
it's a reminder...from Him....
Seronok pun seronok gak...tapi jgn pernah lupa....jgn pernah lalai...dan paling penting,jgn pernah lupa untuk bersyukur....
Astaghfirullah....di hadapan kami terbentang luas sebuah lukisan alam...pertukaran siang ke malam...
comel sangat2...lukisan Allah yang setiap hari tdk pernah sama....

Hari seterusnya....
Island Hopping
Tasik Dayang bunting

keputusan: Naik paddle boat yang ader solar power...ala...yang bley gerak sendiri tue...lalala~

berwudhu' dan solat sunat Dhuha,kat tengah-tengah tasik tu...hmm...Subhanallah...kitorang berpusing 360 degree....cuak sangat masa tue..sebab mase solat boat tue da menuju ke arah orang ramai...
..::Alhamdulillah::..
Tak langgar orang atau boat lain mase solat tue...(^_^)
selesai solat, cari lagi ayat cinta buat kami....again randomly picked...and we got this...

Indeed, those who have said, "Our Lord is Allah " and then remained on a right course - the angels will descend upon them, [saying], "Do not fear and do not grieve but receive good tidings of Paradise, which you were promised.

We [angels] were your allies in worldly life and [are so] in the Hereafter. And you will have therein whatever your souls desire, and you will have therein whatever you request [or wish]
Fussilat; 30,31

Subhanallah...again...ayat-ayat nie sume kene dengan situasi kami...hmm...terharu sangat-sangat...(mungkin yang sedang membaca tak faham...well kalu ikut TOK, its a norm, sebab kite takder same personal experience...)Jadi,takpelah...sekadar sebuah perkongsian...hehe..

Pulau Beras Basah
Pulau nie memang lah sangat-sangat cantik....
airnye yang hijau....jernih sangat-sangat...sampai bley nampak ikan yang belang-belang tue...ala yang macam nemo tue...main-main kat tiang jeti....comel sangat....
dan kat situ memang ramailah orang yang bersuke ria...ader yang berhoneymoon suami isteri..pelancong-pelancong asing pula dengan obsesi mereka untuk tanning-kan badan diorang yang putih tue....
again...Quran dibuka secara random...

Allah extends provision for whom He wills and restricts [it]. And they rejoice in the worldly life, while the worldly life is not, compared to the Hereafter, except [brief] enjoyment.(13;26)

Subhanallah....again...a great reminder...benar...sesungguhnya yang kekal itu hanyalah kehidupan di akhirat...

Last stop:706 Metres above the sea level...

Tibe di puncak...macam biase...kami buka quran secara random....
dan dapat pula ayat nie....

And Pharaoh said, "O eminent ones, I have not known you to have a god other than me. Then ignite for me,O Haman, [a fire] upon the clay and make for me a tower that I may look at the God of Moses. And indeed, I do think he is among the liars."(28;38)

Subhanallah...hebat...hebat tarbiyah Allah.... 
tatkala berada di puncak gunung, Allah mengurniakan ayat nie...
  
Burj Khalifa(tallest building in the world,828m)    VS    Mount Everest(7200m)

 









this is beyond comparison....subhanallah...terasa sangat lemah...sehebat-hebat ciptaan manusia...ia takan pernah bisa melawan yang Haq!!!

Hmm...selesai sudah....
Alhamdulillah...banyak sangat yang dapat melalui jaulah nie....hopefully perancangan sebelum nie bley dilaksanakan ngan yang lain...sebab...it's a great place untuk mentadabbur alam....
Alam kan sekolah kite...hehe...seronok sangat...hopefully dapat terus membakar jiwa-jiwa pejuang di luar sana...untuk terus mencari dan memfikrahkan segalanya yang ader di depan mata kita setiap hari....

Wallahu A'lam



Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

5 Response to Nak tulis jugak!!!lalala~(^_^)

June 30, 2010 at 10:08 AM

salam alaq...hihik
bestnyer jalan2...hahha...ngn adik2 usrah ker?bagus alaq...tghkan ikatan yg ada dan perkukuhkan dgn sentiasa bpgg pd tali Allah...miss u!

nadz terbayang cm alaq tgh cerita kat bilik...dgn gelak tawa alaq yg kelakar...hahha...sbb alaq suka imagine...hihik

July 1, 2010 at 12:23 AM

salam...hehe...nadzirah nie...bocor rahsia lah...hehe...
next time kite jalan2 same2 plak yer...
berjalan, melihat dan mentafsir...
btw..tak jln ngn adik2 usrah...
jln ngan date...hehe...date yg special...(^_^)

July 2, 2010 at 12:09 AM

Perhatian.. Blog anda kini dalam pemerhatian budak2 KMB..hampir semua blog kmb-ians batch 08-10 ada dalam nh. so rajin2 la update blog anda untuk brada di tangga tratas..hua3

http://ib-08-10.blogspot.com/

p/s:kalau xske blog anda dipamerkan.. boleh bgtau saya dlm chatbox belah kiri blog.atau nk edit url pon bgtau kat dalam 2..atau nk tambah url blog kwn/anda..kat dalam 2 pown bleh bubuh..hu2

July 4, 2010 at 10:16 AM

alaq! T_T

July 4, 2010 at 8:33 PM

Tuli Putih:
ana sngt berharap...suatu masa nanti...untuk kite duduk2 bersama semula....n untuk kite berjaulah bersama....insya Allah...moga Allah memberikan yang terbaik...(^_^)