1 comments

.:Learn:.

Published on Friday, February 17, 2012 in ,

Bismillah

Selamat tiba di bumi oz semula
Alhamdulillah...

Adapting situasi baru,
Cleansing cerita-cerita sedeh yang lama,
Installing pembelajaran serta tarbiyah yang baru dari Allah,
Shifting kepada 'abid dan da'ie yang super saiya!

"I hope today ends quickly, but we should never wish for that,as we should always be grateful that we are still alive today"
-Taxi driver yg hantar saya balik rumah dr epot Newie-

Teringat pula hadith ni,

"Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yanng beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka” 

A challenging start,
Yet harapan yang menggunung tinggi masih berani untuk saya bina,
Moga Dia mendengar dan melihat...
takde ape yang perlu takut,kalau kita ade ciri-ciri Tha'ifah yang dimenangkan Allah..

Biarawan-biarawan di waktu malam
Amanah
Menunaikan janji
Melaksanakan kebajikan
Solat dan zakat
Pengorbanan dan air mata tak pernah jauh dari diri
Golongan yang sentiasa membersihkan jiwanya...
(cuci,clorox,vanish power O2,dan softener yang wangi)



Hai orang-orang beriman, apabila kamu mengadakan pembicaraan khusus dengan Rasul hendaklah kamu mengeluarkan sedekah (kepada orang miskin) sebelum pembicaraan itu. Yang demikian itu lebih baik bagimu dan lebih bersih; jika kamu tidak memperoleh (yang akan disedekahkan) maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
58;12

(sebelum syuro pun Allah suruh bersihkan diri dan hati...entah brape kali ntah kite apply betul2 dalam diri kita)

Amacam?
Ade beranike?
kadang-kadang, mungkin ini yang perlu kita(yang claim sebagai pendukung panji-panji fikir banyak-banyak balik, dah ade ke ciri-ciri ni?)
kalau takde,mungkin sebab ni kan kite masih belum menang
(sigh)

Moga dapat sama-sama kita bina peribadi-peribadi ni dalam diri...
Bukan untuk kita,tapi untuk deen ini,
Untuk Allah..

Tak perlu mulia di mata manusia, kerana mata manusia sering silap menilai,
bahkan selalu juga melukakan hati kita
(jadi, abaikan je...)

Tapi, biarlah kita jadi mulia depan Allah..
ye,seriusly, sebab Allah lah yang paling jaga hati kite yang fragile-magile ni...
heheh
(^_^)



nota: Abaikan yang melukakan hati, keep moving forward,keep working only for Allah...sebab Allah tahu semua bende dalam hati...bersihkan hati,bersihkan jasad..insya Allah,jadi super saiya!

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

1 Response to .:Learn:.

Anonymous
March 13, 2012 at 2:00 AM

Salam..

erm, saje nak tahu..hadis yg saudari tulis:

"Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yanng beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka”

Hadis nie sahih ke?? Riwayat siapa? sebab pernah dgr bhw nie hanye kate2 ulamak and ade juga dgr bhw nie kate2 dari saidina ali..

so..saya mmg dr dulu tercari2 juga psl benda nie..

terima kasih..