22 comments

6 Hari Ana bermusafir!!!!

Published on Thursday, June 4, 2009 in

salam buat sume yang bertandang di blog ana nie....


Diam tak diam da 6 hari ana bermusafir....

Dari melaka ke negeri pahang dan kemudian ke Terengganu...

Alhamdulillah,ana dan sahabat sume selamat pergi dan kembali ke rumah masing-masing...


Banyak benar yang ana pelajari sepanjang tempoh ana bermusafir di negeri orang...sempat juga ana menziarahi beberapa sahabat lain di Pahang dan Terengganu...



Al Kisah bermula....

Pada hari sabtue yang lalu....
Ana melangkah ke Melaka Sentral menunggu kedatangan cik Aziani yang rumah die jauuuuuuh lagi dekat tapi in the end die yang datang lambat...Setelah die sampai, die telah mengajukan soalan ini pada ana..."tiket dari klang ke kuantan ader kat awak kan?"

lalu saye pun buat muke seribu kemusykilan...

"Tak der la wak...ader kat awak..saye tak pegang ape-ape tiket...saye ingat lagi awak letak dalam handbag awak yang warne putih tue..."(putih ke itam ek?da lupe plak..)
Dan kini muke seribu kemusykilan tu berjangkit pada aziani pule...


Lalu die menelefon ibunye,dan sah,tiket tu tertinggal kat umah die...
Kitorang punye pucat time tuh, Allah jer yang tau,Bas kat depan mate tinggal nak jalan jer...Alhamdulillah,setelah kitorang mintak tolong pakcik driver tu untuk tunggu jap(plus kene mara sket) kakak aziani tibe dan kitorang selmat naik bus bersama tiket ke kuantan...


setelah tibe di klang, pada pukul 11pagi...kitorang pun membaca buku-buku yang dibawa...
Ana membawa kedua-dua buku karya Hazrizal Abd Jamil yang dibeli semasa pesta buku di PWTC yang masih belum sempat ana bace di kolej kerana sibuk pada ketika itu,manakala Aziani dengan novel Ranjau di sepanjang jalan yang Alhamdulillah telah ana selesai pelopori dan berjaya membuat sinopsisnyer....Sementara menunggu kedatangan Syafika dan juga bas kami ke kuantan pada pukul 5petang...

Buku "Aku Terima Nikahnya.." dibelek-belek ana lalu dibaca helaian demi helaian..."cukup bagus sekali isi buku ini..." terdetik di hati ana tatkala membaca olahan isi-isinya.Jangan salah paham pada tajuknya, kerana buku ini bukan semata-mata tentang cinta,tetapi merangkumi aspek parental dan bermacam-macam lagi.Kadang-kadang ana tergelak sendirian membaca tentang ragam saiful islam yang diceritakan oleh bapanya di dalam buku tersebut...Sedih juga di hati ana apabila membaca tentang ibu dan bapa yang ditulis oleh beliau..tersentuh jauh ke dasar hati ana...Emo plak ana nie...sesekali ana mengerling pada aziani yang dah tertidur di depan ana kerana kebosanan membaca novel Ranjau Di Sepanjang jalan...tak paham, betulla..cerita novel tu sedih betul,sampai ana menangis-nangis tatkala ana membacenye...tapi budak nih bley tetido...haish...(skali lagi,mungkin ana terlebih emo)

setelah ana selesai membace, aziani pun membuat muke,lalu berkate..."awak,saye nak pinjam buku tuh bley?" dan saye pun menjawab,"Abis, novel awak macam mane?" dan die pun kate camnie..."ala...tak pe,nanti saye abiskanlah.."saye menggeleng-geleng lalu menyerahkan buku "aku terime nikahnya..." itu pada Aziani.
Sesekali kami pusing-pusing juge di klang sentral yang membosankan itu sambil mencari habuan untuk diisi ke dalam perut kami...






Dan akhirnya syafika tibe dan kami pun meneruskan perjalanan ke Kuantan untuk menghadiri jemputan ke walimah kakak usrah kesayangan kami...Kak Zai....

Setibenye di Kuantan,Tiara yang baik hati telah membawa kami ke rumah atoknya dan menjamu kami makan, lepastue, die pun antar kitorang ke rumahnya untuk tido dan berehat...keesokan harinya kami dihantar tiara ke stesen bas, dan kami mengambil teksi ke Balok Pantai tempat walimah Kak zai yang jaraknye lebih kurang 20min dari kuantan...


Trime kasih buat tiara yang bersusah payah melayan kitorang...


Di rumah kak zai,alahai...
comel betul die..ana tak nak komen banyak la kat sini..da panjang sangat da nih...kang nak cite sal ganu plak...hehe...
ana doakan moga berbahagia hingga ke anak cucu...
moga menjadi isteri yang solehah...dan sentiasa tsabat walaupun kini telah bergelar sebgai isteri...sayang kak zai...fillah...



Kemudian kami teruskan lagi perjalanan ke Kuala Terengganu...ke rumah sahabat ana..Siti Fatimah Sazali yang ana sayangi...haha...Kat sana,kitorang asik makan,makan dan makan...
siti tak abis-abis kasi kitorang makan..sempat gak ke kedai ummi siti...dan membeli beberapa helai baju baru...hehe...pompuan la katekan...seronok plak tengok siti,datang kedai,test2 baju,dan amek jer...best kan?hah,gambar nie mase kat kedai baju Ummi...




Ummi layan kitorang dengan sangat baik...sempat juga kami berkelah sambil makan kopok lekor losong di Masjid Kristal...seronok nyer....Pemandangan di masjid tuh...Subhanallah...indahnya ciptaan Allah...
tapi satu perkara yang ana terkilan tentang masjid nie....
pada asasnye,bukanlah ia dibina untuk mengesakanNya tetapi sekadar untuk menarik pelancong...sedih juga hati ana apabila mendengar dari siti bahawa dulu masjid ini langsung tidak digunakan untuk solat berjemaah dan solat jumaat...



Ya Allah,bukanlah tujuan rumahMu itu dijadikan pameran semata...tetapi ia adalah tempat untuk menyembah-Mu...
Ampunlkanlah kami ini ya Allah...
Namun ana lega, kerana semasa kami di sana, ada juga solat Maghrib secara berjemaah diadakan.Dan sudah tentu kami tidak akan melepaskan peluang untuk solat di sini...Alhamdulillah, suasana masjid turut diserikan dengan Tazkirah...kelakar betol,pertama kali dalam hidup ana mendengar tazkirah dalam loghat ganu...tersenyum sendirian ana mendengarnya...namun jangan pernah dijadikan alasan untuk tidak memahami,kerana sesebuah mesej itu akan dapat difahami juga selagi ada hati untuk memahami...

Pada hari selasa itu kami terpaksa meneruskan perjalanan ke Dungun bagi menyelesaikan misi terakhir kami, Save The Turtles!!!!

Masih terbayang lagi wajah ummi yang kesedihan melihat kami pergi...sedih pula ana mahu meninggalkannya....kini ana tahu kenapa siti begitu mudah menangis...
Rase bersalah menyelubungi hati ana kerana telah menyusahkan siti sekeluarga...kasih sayang ummi telah begitu terasa walaupun kami sekadar bertandang selama dua hari di rumahnya...Trime kasih ummi....atas segalanya....dan juga siti sekeluarga....

Tibe di Dungun,Syarah menjemput kami dan setelah lunch di rumahnya,kami menuju ke pusat Santuari Penyu di Ma' Daerah Kerteh.
Di sinilah segala pengalaman luar biasa dapat ana kumpul...
Dapat juga kami melihat makhluk ciptaan Allah yang begitu halus dan sensitif perasaannya ini...
...Penyu...

selalu sahaja kite dengar dan mungkin lihat di kaca tv,tapi nak tengok depan mata...Subhanallah,hanya itu sahaja yang dapat ana katakan...Begitu indah makhluk ciptaan-Nya...comel betul!!malam itu,rezeki kami untuk melihat penyu agar yang naik bertelur..dan group satu dapatlah menanam sume telur tu dalam hatcheri...tapi sayang tak dapat ana zahirkan aper yang kami lihat dalam gambar sebab kamera tak dibenarkan ade flash,kerana penyu tu sensitif sket..tapi dapat lah imej sket2...
malam tu,group ana start meronda pukul 11.30 malam...
Mule-mule group ana sume pompuan,tapi atas sebab-sebab keselamatan,adelah sedikit swaping dibuat,dan last-last ader dua orang muslimin yang ditukar masuk dalam group ana...Syahmi,amin, syafika,aziani dan ana mule meronda di tepi pantai....
Indahnya pemandangan di tepi pantai pada ketika itu,diterangi dengan hanya cahaya bulan kerana kitorang dilarang bukak torchlight...hehe...

walaupun hampa,tidak ada penyu yang naik ketika kami meronda, hati ana cukup terubat kerana dapat qiam berjemaah di tepi pantai...

subhanallah...suasana yang cukup hening itu tidak pernah ana rasai sebelum ini...terasa cukup kerdil diri ini...mungkin inilah yang dirasakan oleh orang arab dahulu apabila menerima ayat-ayat dari Allah..Benarlah alam ini sudah cukup sebagai saksi kewujudan Allah...

Ampunilah kami Ya Allah....itu sahaja yang mampu ana ungkapkan tatkala dahi ana mencecah pepasir di pantai ketika bersujud di hadapan-Nya....

Satu lagi harapan ana yang masih belum tercapai...bertadabur di tepi pantai...

Pada paginya,ana mengajak syafika dan aziani untuk ke pantai...namun hampeh..mereka keletihan...

lalu ana mencapai terjemahan Al Quran dan hp ana...

Alhamdulillah...sempat juga ana bertadabur di tepi pantai...tak terkata...perasaan ana...Allah telah memberikan ana kesempatan untuk mengamati ayat ini di depan mata ana sendiri...

An-Nahl;14

"Dan Dialah yang telah menundukkan lautan(untukmu)agar kamu dapat memakan daging yang segar darinya,dan dari lautan itu, kami mengeluarkan perhiasan yang kamu pakai..."

Ye,itulah surah yang ana jumpai setelah ana belek-belek quran ana nie...terima kasih ya Allah kerana menghadiahkan ana sebuah pengalaman yang akan ana simpan selamanya di hati ana...

oklah..da panjang sangat ana berceloteh..terima kasih sekali lagi buat sume yang terlibat...Moga Allah membalas segala kebaikan.




Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

22 Response to 6 Hari Ana bermusafir!!!!

June 4, 2009 at 11:49 PM

salam alaq!!..
ni fieqa ipba..
hehe.salu jumpe alaq time daurah, tp x thu la alaq kenal ke x..hihi

ttbe trjumpe blog nie!..
YA ALLAH, beshh nye pengalaman alaq nie..
besh nye klo dpt ikot..hihi~~

ni kak zai y bagi talk time kat kem sg.merab kan?..
moge Allah merahmati perkahwinan kak zai, n dapat lahirkan lagi ramai mujahid n mujahidah Islam!..
^_^..
insyaAllah..

kem salam aziani.rindu nye kat dia.hehe..
ala, br jumpe ritu kan, kat msjid klia..

alaq..
alaq link blog kite yer..
maner jumpe..
cam pelik laks..
haha..link blog alaq juge ek..;p

salam ukhuwah!..^_^

June 5, 2009 at 12:15 AM

YA Allah
bercuti sakan
besnye
dari hujung barat ke timur
melaka barat kan
ha3

owh siti kuat nangis eh
jom report kat.....
ha3

June 5, 2009 at 1:39 AM

salam ukhuwah kakak.
alhamdulilah, tiba juga saya ke teratak blog kakak ni ya? nanti insyaAllah, berjumpa la kita di kmb. mudah-mudahan kakak dapat beri tunjuk ajar kepada saya. bolg kakak pun best. dpt byk isi sbb dpt cuci hati dari benda-benda negative.

jazakallah.
wasalam :)

nama saya nurul adibah, kakak?

farah fadilah
June 5, 2009 at 4:10 AM

alaq.....

bes nyer alaq berjalan2 smbl mnikmati keindahan yg Allah kurniakan...

smga kta smue redha di atas jalanNya... Insyaallah...

rindu Alaq, siti, aziani, syafika, jihah, smue laa... jumpe lg... InsyaALLAH...

June 5, 2009 at 5:48 AM

Fieqa...
salam...
afwan...kite macam ingat2 lupe la kat awak...
sowee...nanti try ingat lagi k...Insya Allah sama-samalah kite doakan kak zai...salam ukhuwah...

June 5, 2009 at 5:50 AM

YaRD...
insya Allah bermusafir melihat kebesaran-Nya dan juga merapatkan lagi ukhuwah sesama akhawat yang disayangi...hehe...
shh...bende sensitif tak ley keco2...nanti garuda serang!!!

June 5, 2009 at 5:52 AM

Adik Adiba...
gembira hati akak adik dapat menziarahi blog yang tak seberape ini...nama diberi,Ala' Ashiqin Sahari..
maksudnyer...
Nikmat yang mengasyikkan..
hehe..Insya Allah,moga dipertemukan nanti di kmb..

June 5, 2009 at 5:53 AM

farah ku sayang...
Betol tuh...sronok betol gi tengik ciptaan Allah...nanti kite gi sesama plak k!!!

June 5, 2009 at 6:17 AM

he2
eh..cpt la bg tau yg kat SI dlu
mcm somethg bad je
fasta2

June 5, 2009 at 9:53 AM

salam sayang buat yang tersayang.....
alaq!!!!!!! sedeyh bila bce...jeles pon ada.... xtau nak kate apa dh..... yg paling jeles qiam tepi pantai.... xtau mcm ne nak zahirkan apa yang dirasai... tp syukran kerana sudi berkongsi pengalaman.....

June 5, 2009 at 12:01 PM

slm.. hihi.. best2.. ruginye tak leh join..

June 5, 2009 at 6:15 PM

aida yang daku sayangi...
betol2...alhamdulillah Allah bagi kesempatan tuh..nak qiam sambil merasai alam ciptaan-Nya..
tak pe..nanti kite gi la wat kat morib ker...hehehe...
Insya Allah...

June 5, 2009 at 6:16 PM

Athirah sayang...
Betul tuh rugi!!!
hehe...afwan tak dapat singgah umah athirah mase tu...
sayang athirah...

June 6, 2009 at 10:57 AM

Aku Terimsa Nikahnya? oo.. buku yang Yard selalu baca tuh.. mesti best..

Alaq, waduh, serius seronok menjadi musofir..ana jua pernah merasainya betapa indah pegnalaman musofr ke negeri orang.. Walapun jauh dari rumah, kawan2 menjadi sandaran dan Allah menjadi pertolognan.. :)

June 7, 2009 at 5:35 AM

Alaq!!!!!!sungguh tidak aci..kamu telah mengenakan daku dalam post mu...di manekah gambar yang dijanjikan tu????

June 7, 2009 at 5:48 AM

amin rox...
betul2...
memang seronok...merasai kebergantungan pada Allah adalah satu nikmat yang sangat besar...
moga kite sentiasa tsabat...
amin..

June 7, 2009 at 5:49 AM

dr soleha...
tidak ku fahami maksud kata-katamu..
apakah???

June 7, 2009 at 8:51 PM

salam ziarah dan bertandang ke teratak tuan hamba~

subhanallah walhamdulillah..

palin tersentuhg dengan pengalaman qiam di tepian pantai. terasa Dia dekat sekali kan?

subhanallah..muga hati kita semua terikat utuh padaNya fi kulli makan wa fi kulli zaman..

June 9, 2009 at 7:11 AM

#YARD...

assalamualaikum..

hmm, ntah ape yg awak gosipkan ngan alaq kan!..

Ader yg nak kena saman nih!

June 9, 2009 at 7:14 AM

#ALAQ..

ha, baguslah kalu sedar..haha..

datang a lagi alaq..kimi asyik tanya psl awk jek..ummi pun suke awk dtg..Moga best duk sini...everything maybe cannot fit ur taste, masakan saya (maaf korg tlewat lunch dsebabkan sotong lamabat smp!), bilik saya, masa saya n x bawak sgt korg g jalan2..yg mane baik simpan a, yg x baik buang jauh2..

aziani
June 10, 2009 at 8:32 AM

Alaq..i think u should give credit to mama n ayah syarah gak yang susah payah anta makanan kat kite n also berulang alik amek dr stesyen...

June 12, 2009 at 5:09 AM

aziani...
yup betol tuh...bukan ader ker tulis...
tak pe2...di sini saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi selautan trima kasih pada syarah and family...barakallah!!!